top of page

Stetec schroeft productie op

(Door MetaalNieuws)

Manager operations Sebastiaan Vriesema van Stetec bij een van de nieuwe kantpersen van SafanDarley: “We kiezen voor één merk om meer flexibiliteit in de productie te brengen."

Met een uitgebalanceerd machinepark vervaardigt Stetec in Maarheeze talloze series hoogwaardige plaatwerkproducten in RVS, aluminium en staal. Het bedrijf wil efficiënter werken en de productie opschroeven en de nieuwe machines van SafanDarley hebben daarin een belangrijk aandeel.


Stetec maakt in een fraai, modern pand in Maarheeze precisie plaatwerk van aluminium, staal en RVS in diktes van 0,3 tot 4 mm. Het bedrijf geldt volgens manager operations Sebastiaan Vriesema als one-stop-shop voor kleine en grote series plaatwerkproducten. Er wordt veel aandacht besteed aan de werkvoorbereiding zodat de productierun efficiënt kan verlopen. “Hierdoor zijn we sterk in het produceren van producten met een repeterend karakter in alle mogelijke stadia van de life cycle. Ons plaatwerk wordt gebruikt voor high-end toepassingen in onder meer de medische sector, defensie, elektronica en automotive-sector. We hebben een strategische keuze gemaakt om diverse markten te bedienen en tevens voor een geografische spreiding. We willen niet afhankelijk zijn van één sector of regio.”

Groei Die strategie werpt vruchten af: Stetec telt nu 27 medewerkers. “Er zit vooral groei in de productie. Zo hebben we recent weer enkele nieuwe collega’s mogen verwelkomen”, stelt Vriesema. Bovendien werd vorig jaar een fikse order geplaatst bij SafanDarley.  “We hebben twee gedateerde kantbanken vervangen en wilden direct uitbreiden met één extra machine. Nu beschikken we over een modern en uitgebalanceerd machinepark. We hebben vier SafanDarley kantpersen: een servo-elektrische E-Brake 35T-1250 en twee servo-elektrische E-Brakes 100T-3100. Daarnaast nog een hydraulische H-Brake 120T-3100. We hebben gekozen voor één merk om meer flexibiliteit in de productie te brengen.”De nieuwe machines zijn geïnstalleerd direct na de zomersluiting, zodat de productie zoveel mogelijk kon doorgaan. De medewerkers waren daarvóór al opgeleid bij SafanDarley. “Dat werkte heel goed.”

Dubbele beeldschermen De machines zijn voorzien van dubbele beeldschermen die ERP informatie, de zetvolgorde en andere gegevens tonen die de zetters nodig hebben. “We zien de producten op de schermen van de machines als een beweegbare 3D-animatie. De kans op vergissingen wordt daardoor kleiner.”  Ook heeft Stetec geïnvesteerd in nieuwe inpersmachines van Haeger. Daarnaast zijn er twee pons-lasermachines gekoppeld aan een volautomatisch magazijn, zodat de productie 24 uur per dag doorgaat. Momenteel onderzoekt Stetec de mogelijkheden van een nieuw, offline programma van SafanDarley. “Bij deze werkwijze wordt niet meer aan de buigbanken geprogrammeerd maar vóór de start van de productie. We hopen deze volgende stap binnenkort te kunnen implementeren. Deze mogelijkheden waren voor ons ook mede een reden om te kiezen voor machines van SafanDarley”, zegt de manager operations. “We denken met deze nieuwe werkwijze meer rendement in de productie te realiseren.”

Ontwikkeling Stetec heeft ook gekozen voor gereedschapskasten van SafanDarley. “Zo weten we precies waar alles ligt en ziet de werkruimte er netjes uit.” Dat past bij de LEAN-filosofie die Stetec hanteert. “Overproductie is afval en dat moet worden voorkomen. We proberen zo efficiënt mogelijk met de grondstoffen om te gaan en aan het eind van de productierun exact uit te komen op het door de klant gewenste aantal. Tevens zijn we ISO-9001 gecertificeerd; dit systeem draagt bij aan onze filosofie van ‘continuous improvement’. Er zijn altijd zaken die beter kunnen door andere technieken of nieuwe machines. Met de investeringen van afgelopen jaar hebben we een grote stap gemaakt om ook de komende jaren topkwaliteit plaatwerk tegen een concurrerende prijs te kunnen leveren. Maar je bent nooit klaar en dat maakt dit werk zo leuk.”


תגובות


התגובות הושבתו לפוסט הזה.
bottom of page